EN / NO
×
Historie

I 2013 gikk Stavanger Kunstforening over til å bli Kunsthall Stavanger. Kunsthall er en beskrivelse av en kunstinstitusjon som er en aktiv deltager på det internasjonale samtidskunstfeltet.

Stavanger Kunstforening ble stiftet i 1865 etter initiativ fra Stavangers kunstinteresserte borgere. Foreningens første formann var konsul og amatørkunstner Jens Zetlitz Kielland, og hadde ved oppstart 62 medlemmer. I 1925, som den første av landets kunstforeninger kunne Stavanger Kunstforenig flytte inn i egne lokaler. Innvielsen ble foretatt av kong Haakon VII, og var samtidig ledd i markeringen av Stavanger bys 800-års jubileum.

Stavanger Kunstforenings formål var å fremme medlemmenes glede og forståelse for billedkunst ved å kjøpe inn bilder til utstillinger som deretter ble loddet ut til medlemmene. Opp gjennom årene bygde Stavanger Kunstforening samtidig opp en egen kunstsamling med malerier av blant annet Kitty Kielland, Harriet Backer, Carl Sundt Hansen samt landets betydeligste Hertervig-samling. Denne samlingen ble kalt Stavanger Faste Galleri, og ble i 1965 skilt ut som egen stiftelse. Med dette ble over 300 kunstverk vederlagsfritt overført fra Stavanger Kunstforenings eie. Det ble etter hvert for liten plass til både den fast samlingen, og de skiftende utstillingene. I 1990 skiftet Stavanger faste galleri navn til Rogaland Kunstmuseum, og flyttet inn i nybygde lokaler ved Mosvannet. Dermed ble 900 m² utstillingsareal frigjort til å arrangere vekslende utstillinger av moderne billedkunst.

Bli Medlem!

Les om medlemsfordelene: Gratis inngang, rabatter og mer!

Tilbake til toppen