EN / NO
×

30 august, 2018 — 21 oktober, 2018

Basement

Ali Akbar Sadeghi

Animation Films (1971-1975)

Utstilling

Kunsthall Stavanger presenterer et utvalg animasjonsfilmer for barn laget i perioden 1971–1975 av den iranske kunstneren Ali Akbar Sadeghi.

Sadeghi ble født i Teheran i 1937 og begynte karrieren sin på 1950-tallet. Arbeidet hans har gått gjennom flere ulike faser og favner over en lang rekke sjangre og medier, blant annet animasjon, glassmaleri, bokillustrasjon, møbeldesign, erotiske uttrykk, skulptur, tegning og oljemaleri. Sadeghis arbeid har røtter i både surrealismen og det persiske miniatyrmaleriets lange historie. Denne spesielle maleriformen hadde sitt høydepunkt i perioden mellom 1000- og 1500-tallet og ble opprinnelig brukt som illustrasjoner til persisk litteratur, blant annet episk poesi, moralske fortellinger, lyrikk, religiøs mystikk og lovsanger.

I Sadeghis animasjonsfilmer utvikler han disse klassiske temaene og gjør dem til sine egne. Krigseposet forvandles til en fredelig fortelling, der kanonkuler eksploderer og blir til millioner av blomster eller fugler i stedet for å treffe målene sine. Den typiske fremstillingen av blodige dueller blir likeledes utfordret av to krigere som før det avgjørende slaget bestemmer seg for å rømme sammen i en selvlaget båt. I en annen film ser vi en drømmeaktig sekvens, der de siste gjenværende brikkene i et sjakkparti setter seg rundt brettet og starter et nytt spill i stedet for å kjempe til siste slutt. Symmetrien som går igjen i Sadeghis arbeid, trekker veksler på komposisjonene i de tradisjonelle persiske miniatyrene, mens den narrative friheten er påvirket av 1960-tallets psykedelia-kultur og surrealismen.

Da Sadeghis fimer ble vist for første gang på 1970-tallet, fikk de priser og utmerkelser ved en rekke viktige festivaler for barnefilm: den internasjonale kortfilmfestivalen for unge i Paris; Los Angeles International Festival of Children’s Films; Chicago 11th International Film Festival; Virgin Islands International Film Festival; den niende Internasjonale filmfestivalen for barn og unge i Teheran; og den tolvte utgaven av den internasjonale filmfestivalen i Krakow.


Syv byer, 1971
15’31’’
35 mm, farge, lyd
Digitalisert
Manus: Firouz Shirvanlou
Musikk: Sheida Gharachedaghi
Ali Akbar Sadeghi Studio & Kanoon

Blomsterstorm, 1972
8’20’’
35mm, farge, lyd
Digitalisert
Manus: Hossein Samakar
Musikk: Esfandiar Monfaredzadeh
Ali Akbar Sadeghi Studio & Kanoon

Skryt, 1973
9’35’’
35mm, farge, lyd
Digitalisert
Manus: Ebrahim Forouzesh & Ali Akbar Sadeghi
Musikk: Sheida Gharachedaghi
Ali Akbar Sadeghi Studio & Kanoon

Tårnet, 1974
10’49’’
35mm, farge, lyd
Digitalisert
Manus: Ebrahim Forouzesh
Musikk: Esfandiar Monfaredzadeh
Ali Akbar Sadeghi Studio & Kanoon

Solkongen, 1975
17’04’’
35mm, farge, lyd
Digitalisert
Musikk: Dariush Dolatshahi
Ali Akbar Sadeghi Studio & Kanoon

Utstillingen er en samproduksjon med FriArt – Kunsthall Freiburg.

30 august, 2018 —

21 oktober, 2018

In Gallery

Loading...

Tilbake til toppen