EN / NO
×

26 november, 2015 — 17 januar, 2016

Gallery Five, Gallery One, Gallery Two, Gallery Three & Gallery Four

Fakta, fortellinger og anekdoter

Stavanger Kunstforening 150 år

Utstilling

Bli med på å feire en av Stavangers viktigste kunstinstitusjoner!

I 2015 fyller Stavanger Kunstforening – som driver Kunsthall Stavanger – 150 år. Jubileet feires med en jubileumsutstilling i fire deler, med kombinert åpning og bursdagsfest som er åpen for alle torsdag 26. november kl. 18.00 – 21.00. Den offisielle åpningen av utstillingen foretas av kulturminister Thorhild Widvey. Utstillingen er åpen 26. november 2015 – 17. januar 2016.

En viktig historie

Stavanger Kunstforening ble stiftet i 1865 av Stavangers kunstinteresserte borgere. Foreningens første formann var konsul og amatørkunstner Jens Zetlitz Kielland, og hadde ved oppstart 62 medlemmer. I 1925, som den første av landets kunstforeninger, kunne Stavanger Kunstforening flytte inn i eget bygg. Innvielsen av bygget ble foretatt av kong Haakon VII, og var samtidig et ledd i markeringen av Stavanger by sitt 800-års jubileum.

Stavanger Kunstforening har siden oppstart vært en viktig sosial møteplass for kunstlivet i regionen. Her har kunstnere, kunstinteresserte og kulturarbeidere gjennom årene vært med på å legge fundamentet til kunstbyen Stavanger som den er i dag. Kunstskolen i Rogaland ble etablert i kunstforeningens kjellerlokaler i 1958, og en betydelig del av kunstsamlingen til Stavanger Kunstmuseum har sin opprinnelse fra Stavanger Kunstforening. I 2013 skiftet Stavanger Kunstforening navn til Kunsthall Stavanger, hvilket innebærer at fokus er flyttet fra samling og objekt til en aktiv arena som fokuserer på skiftende utstillinger med norske og internasjonale samtidskunstnere, og et utvidet formidlingstilbud.

150-års markeringen

Markeringen av 150 års-jubileet vill belyse og vise frem deler av kunstforeningens arkiv og historie for dagens publikum, og anvende denne som utgangspunkt for å reflektere over institusjonens posisjon og rolle i dag som kunstrom og sosial møteplass.

- Vi gleder oss til å feire en forening som har vært så viktig for Stavangers kunst- og kulturliv, og som har vekket så mye engasjement gjennom tidene, sier Kunsthall Stavangers daglige leder Hanne Mugaas. - Vi håper at så mange som mulig av Stavangers innbyggere vil komme for å se og oppdage kunstforeningens rikholdige historie. Men selv om vi feirer historien, ser vi også fremover - noe samtidskunstdelen av utstillingen representerer.

Markeringen består av fire deler:

- En arkivdel hvor utdrag fra Stavanger Kunstforenings historie aktiveres for å presentere milepæler og høydepunkter som tydeliggjør foreningens markante rolle som utstillings- og samlingssted, og ikke minst som arena for debatt. Med arkivklipp fra NRK, gamle fotografier fra avisene og dokumentasjon av kunsten som ble kjøpt inn til kunstforeningen gjennom tidene, dannes et mangfoldig og rikt bilde av institusjonens historie.

- En gruppeutstilling med norske samtidskunstnere, som gjennom ulike medier utforsker historieskriving og arkiv. Utstillingen inkluderer både tidligere kunstverk, og nye basert på kunstforeningens historie. Deltagende kunstnere er Ragnhild Aamås, Album (Eline Mugaas og Elise Storsveen), Lene Berg, Susanne Christensen, Mai Hofstad Gunnes, Toril Johannessen, Jon Benjamin Tallerås, Linn Cecilie Ulvin, og Tori Wrånes.

- En publikasjon som kombinerer arkivdelen og gruppeutstillingen i et visuelt og diskursivt rom. Kristina Ketola Bore, Jørund Aase Falkenberg, Holly Pester, Victoria Øye, og Hanne Mugaas ser på betydningen av kunstforeningen som visningssted for kunst, samt hvordan foreningen har vært et sted for debatt og engasjement.

- En serie arrangementer som inviterer til dans og kunstopplevelser som speiler foreningens rikholdige historie som sosial møteplass. Disse inkluderer bl.a. kunstdiskotek, konsert, performance, et eget formidlingsprogram for barn og unge, og lansering av Kunsthall Stavangers serie med kunsttrykk som vil være til salgs i vår butikk. Et eget program for disse arrangementene vil om kort tid bli lagt ut på vår hjemmeside.

--

Arkivdelen av jubileumsutstillingen har blitt kuratert av Kristina Ketola Bore, designskribent og Rene Josdal, grafisk designer, med støtte fra Hanne Mugaas, daglig leder, Kunsthall Stavanger og Maya Økland, kuratorassistent, Kunsthall Stavanger. Gruppeutstillingen og arrangementserien har blitt kuratert av Hanne Mugaas og Maya Økland. Publikasjonen er redigert av Kristina Ketola Bore og designet av Rene Josdal.

Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd, Fritt Ord, Rogaland Fylkeskommune, og Norske Kunstforeninger.

Velkommen til feiring!

Alle bilder: Stavanger Byarkiv.

26 november, 2015 —

17 januar, 2016

In Galleries

Loading...

Tilbake til toppen