I utstillingen Creations of Care jobber den britiske kunstneren Nnena Kalu med skulpturer og tegning. I fokus er spørsmål rundt omsorg og hvordan vi velger å se verden.

Hovedtemaene i Nnenas utstilling inkluderer:

Omsorg

Opplevelser av verden rundt oss

Avtrykk av tid

Her er en kort introduksjon til utstillingen. Dersom du vil lese mer kan du hente utstillingsdokumentet i resepsjonen.

Nnenas arbeider er dynamiske, de består av uttrykksfulle bevegelser, eksplosiv energi og dyptgående omsorg. I denne utstillingen kan vi oppleve storskala skulpturer og serier av tegninger og malerier.

I vårt hovedgalleri viser Nnena en serie imponerende skulpturer som minner om enorme, gravide kokonger. Når du går nærmere kan du se lag på lag med tekstiler og plast, som enten er tett viklet eller presist flettet.

Omsorg er et gjennomgående tema i Nnenas arbeid. Gjennom handlinger som å binde, flette og bygge lag, skaper hun en metafor for den kjærlige og omhyggelige prosessen som ligger bak hvert kunstverk. I skulpturene bruker hun ofte hverdagslige materialer som videokassetter, tekstiler, tape og dreneringsrør. At disse materialene er billige og lett tilgjengelige er en del av hvorfor de brukes, men samtidig er hvert materiale nøye valgt av Nnena.

Arbeidene til Nnena er fysiske responser, og er intuitive, umiddelbare og dypt personlige. Kalu tegner ofte med øynene lukket, mens hun responderer på lyden av penn, blyant, grafitt eller oljepastell mot papiret. Her drives hun av en nesten intern rytme. Verkene skapes fra en intens tilstedeværelse, hvor hvert avtrykk og merke eksisterer som et bevis på øyeblikket det ble skapt.

Tegningene til Nnena er ofte laget i sekvenser av to, tre eller flere paneler. Ved første øyekast kan de virke identiske, men hvert panel inneholder subtile forskjeller. For oss som beskuere blir de en invitasjon til å forestille oss Nnena i studio, til å forestille oss hvordan arbeidet bygges opp, og å se hvordan penn, pastell, maling, grafitt blir nærmest et skulpturelt materiale i Nnenas hender.

I tegningene jobber Nnena periodevis med en spesifikk form som hun repeterer fram til hun er ferdig med den, etter det vender hun sjelden tilbake til et tidligere motiv. Repetitiv bevegelse, ofte assosiert med autisme, er et definerende element i skulpturene og tegningene.

Nnenas arbeid kan ikke skilles fra hennes unike perspektiv og erfaring. Som en svart kvinne med begrensede verbale evner og en utviklingshemming, tilbyr hennes arbeid oss som besøkende muligheten til å se verden gjennom et annet perspektiv. En del av appellene til disse verkene ligger i deres generøsitet og tilbudet om deltakelse de strekker ut til oss.

Nnena Kalu (f. 1966, Glasgow) bor og arbeider i London, Storbritannia. Hennes praksis er forankret i todimensjonale verk, skulpturer og installasjoner. I 25 år har hun jobbet med støtte fra ActionSpace, en britisk organisasjon som gir kunstnere med utviklingshemminger ressurser, muligheter og studiohjelp for å utvikle sitt arbeid. Kalu har studio hos ActionSpace i Studio Voltaire, og er et viktig medlem av både Studio Voltaire og ActionSpace sine kunstneriske fellesskap.

Kalu var deltagende kunstner i Manifesta 15 (2024). Nylige utstillinger inkluderer Conversations, Walker Art Gallery, Liverpool, UK (2024); Arcadia Missa, London (2024); Infinite Drawing, Deptford X, London, Storbritannia (2022); Studio Voltaire Elsewhere, London, Storbritannia (2020); Wrapping, Humber Street Gallery, East Yorkshire, Storbritannia (2019); Allied Editions, House of Voltaire, Frieze, London, Storbritannia (2022); To all the Kings who have no Crowns, Carl Freedman Gallery, Margate, Storbritannia (2022).

Kalus verk er del av Tate Collection (Storbritannia) og the Arts Council Collection (Storbritannia). Kalu er vinner av Mosaic Art Award 2025.