klikk


Context

9. mars–7. mai 2023
kunsthallstavanger.no

Ordinary Dreams av forfatter, dikter og kunstner Olivia Douglass er et bestillingsverk til Kunsthall Stavangers digitale prosjektserie Even When We Can’t We Must, lansert som del av Skeivt kulturår i 2022.

Skeivt kulturår markerte at det har gått 50 år siden avskaffelsen av loven som forbød seksuelle handlinger mellom menn. I praksis betød lovens opphevelse at det ikke lenger var kriminelt å være homofil i Norge. Gjennom serien Even When We Can’t We Must, som fortsetter i 2023, ønsker Kunsthall Stavanger både å gi honnør til skeive pionerer og deres arbeid, men også lage rom til kunstnere som jobber med temaer og spørsmål som angår dagens skeive perspektiver. Ordinary Dreams, som er et eksperiment i diktning, collage, musikk og lyd på Kunsthall Stavangers nettsider, er det andre verket som presenteres i serien, etter fjorårets Gerardo Velázquez.otf av Nat Pyper. I Douglass’ arbeid svarer de på spørsmålet «Hva betyr det å forstå, føle på eller ha en illusjon om frihet i dag?». Kunstneren har deretter brukt dette som utgangspunkt for å jobbe med forståelsen av frihet som en illusjon, som noe uvarig og en opplevelse forbundet med flyktige øyeblikk. Dette har også fått dem til å se på hvordan frihetsfølelsen kan formidles gjennom sang.

Verket inkluderer Douglass’ poesi og en rekke ulike sitater. Ordinary Dreams starter med et sitat av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen fra den norske regjeringens offisielle beklagelse til mennesker som fikk livet sitt påvirket av loven. Verket tar også med et sitat av den amerikanske sangeren Nina Simone om hennes opplevelse av frihet, hentet fra Peter Rodis’ dokumentar A Historical Perspective – Nina Simone (1970). Douglass oppfordrer besøkende til å laste ned verket som en plakat i PDF-format, slik at de kan utforske egne måter å fortolke verkets lydbilde og la seg inspirere til handling.

Tittelen Ordinary Dreams peker til visjoner om en frihet som både er radikal og hverdagslig. For Douglass er det «ordinære» en drøm for skeive mennesker, noe som gjenspeiler lengselen etter å leve et liv uten å måtte være på vakt. Tittelen snakker til skeives hverdagslige lengsler, og hvordan livet ville ha sett ut hvis skeive mennesker virkelig var frie.

Olivia Douglass er en britisk-nigeriansk skribent, poet og kunstner. De er vinneren av The Guardians and 4th Estate 4th Write Prize 2022 med deres tekst Ink. De har skrevet Slow Tongue, en verse/lyrisk essayhybrid i respons til M. NourbeSe Philips She Tries Her Tongue Her Silence Softly Breaks. Deres tekster har blitt publisert i blant annet Bath Magg, Nothing Personal og Prototype 2, og de skrev forordet til Away With Word vol.4. A Barbican Young Poets Alumna. Douglass har hatt bestillingsoppdrag hos National Poetry Library (London) og Galleria Duarte Sequeira (Portugal), samt kuratert leserom for Passa Porta Festival (Brussels) og Nottingham Contemporary. De har hatt residensier ved Talawa Theatre Company og Theatre Peckham, Douglass var kortlistet til Rebecca Swift Foundation’s Women Poet Prize 2020 og var i 2021 langlistet for et Jerwood Compton Poetry Fellowship. I 2022 kuraterte Douglass den eksperimentell poesisamling Strange Echoes ved Institute of Contemporary Arts (London). Olivia studere for øyeblikket på MSt Creative Writing ved University of Oxford og jobber på sin første roman.

Even When We Can't We Must er et digitalt prosjekt som består av fire bestillingsverk av Nat Pyper, Olivia Douglass, virgil b/g taylor og Zutana Hadaddeen. Verkene presenteres som interaktive prosjekter på vår digitale plattform, det første lansert i desember 2022, og de andre følger i mars, mai og september 2023. Tittelen på prosjektet er lånt fra et verk av Nat Pyper med samme navn.

Ordinary Dreams låner språk fra A Historical Perspective - Nina Simone (1970) av Peter Rodis, og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.
Lyddesign: Joshan Chana og Olivia Douglass
Videoutdrag: Owed to Chiron (The Wounded Healer) av Hannah Catherine Jones

Kurator: Kristina Ketola Bore
Utvikler: Bryant Wells